WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?Kapsamlı Rehber

wordpress-nedir
wordpress-nedir
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Threads
Email
Bize Sorun
İçindekiler

“Eğer hiç deneyiminiz yoksa ve bir web sitesi ya da blog oluşturmayı düşünüyorsanız, “WordPress Nedir?” sorusunu araştırmaya başlamalısınız!”

WordPress Nedir?

WordPress, web siteleri oluşturmak için kullanılan popüler, ücretsiz ve kullanımı kolay içerik yönetim sistemidir.2003 yılında yayımlanan WordPress, başlangıçta bir blog platformu olarak tasarlanmıştır ancak zaman içinde geliştirilerek her türlü web siteleri için kullanılan bir CMS olmuştur.

wordpress nedir

WordPress’in mantığı , kullanıcıların kodlama bilgisi gerektirmeden web siteleri oluşturmasına imkan sunmaktır.

Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kolayca öğrenebilir içerikleri yönetebilir, yeni sayfalar ekleyebilir, içerikleri düzenleyebilir ve medya dosyalarını yükleyebilirsiniz.

Açık kaynaklı olması ve geniş bir topluluğun desteğiyle binlerce ücretsiz tema ve eklentisi ile her türlü web sitesi yapabilirsiniz.

WordPress 810 milyon web sitesi ya da başka bir deyişle internetteki tüm web sitelerinin %43‘ü tarafından kullanılmaktadır.

https://34wp.com/tr/wordpress-istatistikleri-wordpress-kullanim-raporu-2024/

WordPress.com ve WordPress.org Arasındaki Farklar

WordPress.com ile basit kurumsal siteler yapabilirsiniz.Alan adı ve hostinge ihtiyaç duymadan hazır şablonlar üzerinden site tasarlayabilirsiniz.

WordPress.org açık kaynaklı WordPress sisteminin kök dosyalarını indirerek hostinge yükleyerek ve alan adı ile DNS bağlantısını kurarak sitenizi kurabilirsiniz.

WordPress.com ve WordPress.org arasındaki farkı daha detaylı öğrenmek için WordPress.com ve WordPress.org Arasındaki Farklar yazımızı okuyabilirsiniz.

WordPress Tarihçesi

WordPress, web siteleri oluşturmak için kullanılan bir içerik yönetim sistemidir ve ilk olarak 2003 yılında Matt Mullenweg ve Mike Little tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. İlk sürümü, Michel Valdrighi’nin geliştirdiği b2/cafelog platformundan esinlenerek ortaya çıkmıştır. WordPress’in temel amacı, kullanıcıların kolayca blog yazıp yayımlayabilecekleri bir platform sunmaktı.

İlk çıkışından bu yana WordPress sürekli olarak gelişmiş ve genişlemiştir. Yenilikler ve güncellemeler ile birlikte, kullanıcılar için daha kullanıcı dostu bir arayüz sunulmuş, yeni özellikler eklenmiş ve performansı artırılmıştır.

WordPress sürüm güncellemelerini şu adresten takip edebilirsiniz.

WordPress Ne İşe Yarar?

WordPress internet sitesi yapmak ve yönetmek isteyenler için oluşturulmuş bir içerik yönetim sistemidir.
WordPress ile web geliştiriciler içerik oluşturma, web tasarımı ve düzenleme, arama motoru optimizasyonu ve farklı kullanıcıların siteyi yönetmesini sağlar.

WordPress Kullanımı Oranı

WordPress, % 43.1 kullanım oranıyla CMS sektöründe birinci sırada yerini almaktadır. WordPress dışında kullanabileceğiniz diger içerik yönetim sistemlerini tabloda görebilirsiniz.

CMSWEB SİTELERİ (YÜZDE)WEB SİTELERİ (SAYI)
WordPress43.1%810 milyon
Shopify3.9%70 milyon
Wix2.4%43 milyon
Squarespace2.0%38 milyon
Joomla1.8%30 milyon
CMS Platformları Kullanım Oranları

WordPress Ne Tür Siteler Yapılabilir?

WordPress ile kurumsal web sitesi, kişisel web sitesi, blog, haber sitesi, rehber sitesi, E-ticaret web sitesi, doktor web sitesi, avukat web sitesi,forum ve sosyal medya siteleri,topluluk siteleri,belediye web sitesi ,dernek web sitesi gibi aklınızaa gelebilecek türdeki çogu web sitesi yapılabilir.

Fakat her site türü WordPress ile stabil ve verimli çalışmayabilir.Bu gibi durumlarda özel yazılımlar tercih edilmelidir.

Bakınız: WordPress ile yapılabilecek siteler hakkında detaylı bilgi için WordPress CMS ile Ne Tür Web Siteleri Oluşturulur? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

wordpress-ile-yapılmış-site-örnekleri
wordpress-ile-yapılmış-site-örnekleri

WordPress Site Örnekleri

WordPress ile yapılmış ünlü site örneklerinin bazıları sozcu.com.tr,bilkent.edu.tr ve tarkan.com’dur. Daha fazla örnek için WordPress Site Örnekleri yazımızı okuyarak 100’e yakın internet sitesini inceleyebilirsiniz.

SiteSite Türü
https://www.sozcu.com.tr/Haber
binsalturizm.com.trKurumsal
http://bilkent.edu.tr/Üniversite
https://www.nefisyemektarifleri.com/Blog
https://tdk.gov.tr/Devlet
https://akmb.gov.tr/Devlet
https://www.tarkan.com/Kişisel
WordPress Site Örnekleri

WordPress Özellikleri

WordPress, çeşitli kişiler ve kuruluşlar tarafından kullanılan çok yönlü bir içerik yönetim sistemidir. İşte WordPress’in özelliklerinden bazıları:

  • Kullanım Kolaylığı: WordPress, kullanıcı dostu bir ara yüz sunar ve kodlama bilgisi gerektirmez.1-2 ay gibi kısa sürede öğrenip basit bir şekilde kullanabileceğiniz bir içerik yönetim sistemidir.
  • Temalar ve Tasarım Özelleştirme: Binlerce premium ve ücretsiz wordpress temaları arasından seçim yapabilir veya kendi tasarımınızı oluşturabilirsiniz. .
  • Eklenti Desteği: Geniş bir eklenti kütüphanesi sayesinde web sitenize çeşitli özellikler ekleyebilirsiniz. İletişim formları, sosyal medya entegrasyonları, e-ticaret işlevleri, SEO araçları ve daha fazlası için çeşitli eklentiler bulunmaktadır.
  • WordPress SEO Dostuluğu: SEO eklentileri ile arama motoru optimizasyonu çalışmalarına kolaylık sağlar. İyi optimize edildiğinde hızlı ve kullanıcı deneyimi yüksek siteler yapmanıza imkan tanır.
  • Güvenlik ve Güncellemeler: WordPress, güvenlik açısından sürekli güncellenir ve güvenlik açıklarını kapatmak için düzenli olarak güncellemeler yayımlanır. Eklenti ile Cloudflare bağanılarak üst düzey koruma ve güvenlik imkanı sağlar. Gelişen web dünyasına ayak uydurmak için sürekli olarak sürüm güncellemeleriyle yen teknolojileri entegre ederler. Şu en son sürüm 6.4’tür.6.5 beta sürümündedir.
  • Topluluk ve Destek: WordPress’in geniş bir topluluğu vardır ve çevrimiçi forumlar, belgeler ve kılavuzlar aracılığıyla kullanıcılara destek sağlar. Sorularınıza yanıt bulmak ve bilgi edinmek için topluluğa katılabilirsiniz.

WordPress özelliklerini incelediğimizde küçük ve orta ölçekli projelerde WordPress kullanmak mantıklıdır. Büyük projelerde özel yazılım tercih edilmelidir.

neden wordpress tercih edilir

Neden WordPress Tercih Ediliyor?

WordPress güvenli olması, öğrenmesinin kolay olması, basit olması ve ücretsiz olması sebebiyle dünya genelinde 810 milyon web sitesinde %43′ü WordPress’i tercih ediyor.

WordPress tercih edilmesinin en büyük sebepleri şunlardır;

  • WordPress ücretsizdir.
  • WordPress Açık Kaynaklıdır.
  • WordPress Kullanıcı Dostu tasarıma sahiptir.
  • Binlerce WordPress Tema imkanı vardır.
  • Binlerce WordPress Eklentileri ile sitelerinize her türlü işlevsellik katabilirsiniz.
  • Kolay kurulabilmektedir.
  • SEO uyumlu alt yapı imkanı sunmaktadır.SEO eklentileri ile ileri seviye seo imkanı sunmaktadır.
  • Sürekli geliştiriyor ve güncelleniyor.

Bakınız: Neden WordPress Tercih Edilir?

WordPress Nasıl Kullanılır?

WordPress’i kullanmak oldukça basittir.WordPress hosting ve alan adı satın alıp WordPress kurulumu yaparak WordPress kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tema ve eklentileri yükleyerek sitenizi özelleştirebilirsiniz.İçeriklerinizi oluşturarak ve sitenizi arama motorlarına kaydederek WordPress kullanma sürecine devam edebilirsiniz.

Tüm bu süreçlerin ayrıntıları yazımızın devamında detaylı anlatılmaktadır.Okumaya devam edin.

WordPress Site Kurma

WordPress ile blog,kurumsal ve haber sitesi kurabilirsiniz.WordPress açık kaynaklı bir içerik yönetimi sistemi olduğu için her türlü site kurma imkanı sağlamaktadır.WordPress site kurmak için WordPress.org’ dan WordPress dosyalarını indirip hostinge yükleyerek kurabilirsiniz.Tema ve eklentilerle özelleştirerek istediğiniz türden web sitesini tasarlayabilirsiniz.

WordPress Kurulum İçin Neler Gerekli?

İlk adım olarak, bir wordpress hosting hizmeti seçip bir alan adı kaydettirmeniz gerekir. WordPress’in kendi barındırma hizmeti olan WordPress.com‘u kullanabileceğiniz gibi, başka bir web barındırma sağlayıcısını da tercih edebilirsiniz.

Bakınız:WordPress.com ve WordPress.org Arasındaki Farklar

wordpress-kurulumu
wordpress-kurulumu

WordPress Kurulumu

WordPress’ i yüklemek için web hosting hesabınıza giriş yapın ve otomatik WordPress kurulum aracını kullanın veya WordPress’ in resmi web sitesinden WordPress’i indirip manuel olarak public-html klasörüne atıp kurulumu yapın. Cpanel, Localhost ve FTP ile WordPress Kurulumu konulu yazımızı okuyarak WordPress kurulumu detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

WordPress’i başarıyla kurduktan sonra, web sitenize giriş yapmak için tarayıcınızın adres çubuğuna sitenizin URL’sini yazın ve “/wp-admin” ekleyin. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak WordPress yönetici paneline giriş yapın.

WordPress Tema Kurulumu

WordPress Tema Kurulumu

WordPress yönetici panelinde Görünüm kısmı içindeki “Tema” kısmına tıklayarak ücretsiz WordPress temalarından birini seçerek tema kurulumu yapınız.

Ücretsiz WordPress temaları olarak Astra,GeneratePress ve Neve temalarını önerebilirim.

Bakınız: Kurumsal WordPress Temaları

İçerik Oluşturma

Yönetici panelinde sol taraftaki menüden “Gönderiler”e giderek yeni bir blog yazısı oluşturabilir veya “Sayfalar”ı kullanarak yeni bir sayfa ekleyebilirsiniz. Metin, resim, video ve diğer medya türlerini içeriğinize eklemek için görsel editörü kullanın.
Sayfa oluşturmak ve tasarım için Elementor, Gutenberg veya WP Bakery eklentilerini kullanabilirsiniz.

WordPress Eklentileri Yükleme

WordPress Eklentileri Yükleme

WordPress eklentisi kurmak için yönetici panelindeki “Eklentiler” bölümünden yeni eklentiler arayabilir, indirebilir ve etkinleştirebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun eklentileri bulmak için kategorilere göz atabilir veya belirli bir eklenti adını arayabilirsiniz. WordPress SEO eklentileri Rank Math,AİO veya Yoast SEO eklentisini yükleyin.

İçeriği oluşturduktan ve web sitenizi özelleştirdikten sonra, yayınlamak için “Gönder” veya “Yayınla” düğmesine tıklayın. Böylece içeriğiniz web sitenizde yayınlanacaktır.

Son olarak WordPress, düzenli olarak güncellenir ve güvenlik güncellemeleri yayımlar. Yönetici panelinizdeki “Güncellemeler” bölümünden WordPress, tema ve eklentilerinizi güncel tutabilirsiniz.

Bakınız:WordPress Site Hızlandırma

WordPress nedir ne işe yarar?

WordPress internet siteleri kurmak ve yönetmek için kullanılan içerik yönetim sistemidir.

WordPress ücretli mi?

WordPress.com ücretsiz WordPress.org ile kendiniz site kurabilir ve alan adı,hosting,tema ve eklenti ücretleri ödemeniz gerekir.

WordPress avantajları nelerdir?

WordPress açık kaynaklı bir yazılım olduğu için devamlı gelişen bir içerik yönetim sistemidir.Alan adı ve hosting satın alarak ücretsiz tema ve eklentilerle belirli bir seviye siteler yapabilirsiniz.Kullanımı ve öğrenmesi kolay bir olması en önemli avantajıdır.

WordPress öğrenmek zor mu?

WordPressi öğrenmek zor degildir.Web tasarım hakkında teknik bilgisiniz var ise WordPressi 1 ay gibi kısa bir sürede öğrenirsiniz.

WordPress site kaç TL?

WordPress site fiyatları projenin büyüklüğüne ve işlevine göre değişmektedir.Ortalama fiyatlar 10.000 TL’dir.

WordPress’te neler yapılır?

WordPress ile kurumsal site,e-ticaret sitesi,blog sitesi ve forum sitesi yapılabilmektedir.

WordPress Nasıl Kullanılır?

WordPress site kurulumu tamamlandıktan sonra alanadınız.com/wp-admin uzantısı ile yönetici ve parola girişi yaptıktan sonra panelden içerik ekleyebilir,sayfa tasarlayabilir ve site görünümünü özelleştirebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak özetlersek WordPress php tabanlı bir web sitesi oluşturma platformudur.Avantajları ise tamamen ücretsiz olması ve açık kaynaklı olup devamlı geliştirilmesidir.

WordPress’i kullanması ve öğrenmesi kolaydır.Fakat popüler tema ve eklentilere hakim olmak ve geliştirme yapmak uzmanlık gerektirmektedir.

Kurumulu için alan adı,hosting ve wordpress dosyaları yeterlidir.WordPress ile kurumsal,blog,e-ticaret ve haber siteleri yapılabilmektedir.Wocommerce eklentisi ile e-ticaret siteleri yapılabilmektedir.

WordPress ile blog sitesi açılarak reklamlardan para kazanılabilir ve WordPress siteler yaparak para kazanabilirsiniz.

Profesyonel WordPress site fiyatları 10.000 TL ile 100.000 TL arasında değişmektedir.

Bakınız: WordPress Kurulum Sonrası Yapılması Gereken İnce Ayarlar

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir