WordPress siteniz var ve SEO çalışması mı yapmak istiyorsunuz.WordPress SEO için en iyi içeriği sizler için kaleme aldık.
WordPress web siteniz trafiğini arttırmak ve arama motorlarında görünürlüğünü arttırmak istiyorsanız bu rehber tam size göre.
Bu içerikte WordPress SEO teknikleri, SEO eklentileri, Teknik SEO ve İç SEO çalışmalarından bahsedeceğiz.
WordPress içerik yönetim sistemi temel olarak SEO dostu bir alt yapıya sahiptir.Fakat ileri seviye SEO çalışmaları için site kurulumundan ve içerik girişine kadar olan süreçte SEO optimizasyonu adına yapmanız gereken ince ayarlar vardır.
Öncelik SEO Nedir ile başlayarak WordPress SEO çalışmalarını nasıl yapacağınızı madde madde anlatacağız.
SEO Nedir?
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen bir kısaltmadır. Web sitesi sahiplerinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak daha fazla trafik ve müşteri kazanmak için kullandıkları bir stratejidir.
SEO basitçe, arama motorlarının web sitenizi bulmasını kolaylaştıran optimize edilmiş kod ve biçimlendirmeye sahip bir web sitesi oluşturmakla ilgilidir.
İnsanlar sizin yazdığınız konularla ilgili olarak internette arama yaptığında, arama motoru optimizasyonlu içeriğiniz arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünecek ve web sitenize tıklayan kişi sayısı artacaktır.
SEO Neden Önemlidir?
Arama motorları çoğu web sitesi için en büyük trafik kaynağıdır.
Google ve diğer arama motorları, sayfaları arama sonuçlarında uygun şekilde anlamak ve sıralamak için gelişmiş algoritmalar kullanır. Ancak, bu algoritmalar mükemmel değildir; yine de içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamak için yardımınıza ihtiyaç duyarlar.
İçeriğiniz optimize edilmezse, arama motorları onu nasıl sıralayacağını bilemez. İnsanlar yazdığınız konuları aradığında, web siteniz arama sonuçları sayfalarında görünmez ve tüm bu trafiği kaçırırsınız.
WordPress Nedir?
WordPress, web siteleri oluşturmak için kullanılan popüler, ücretsiz ve kullanımı kolay içerik yönetim sistemidir.2003 yılında yayımlanan WordPress, başlangıçta bir blog platformu olarak tasarlanmıştır ancak zaman içinde geliştirilerek her türlü web siteleri için kullanılan bir CMS olmuştur.
WordPress SEO Nedir?
WordPress SEO , WordPress sitenizin içeriklerini,sayfa yapısını,sitenin teknik kısmını SEO uyumlu hale getirilme çalışmasıdır.
WordPress SEO çalışması sitelerin arama motoru kriterlerine göre optimize edilmesi sürecidir.WordPress içerik yönetiminin ayarlarını seo uyumlu hale getirerek ve siteye girilen blog yazılarının,sayfaların veya ürünlerin seo kriterlerine uygun optimize bir şekilde yüklenmesi gerekir.
WordPress SEO Nasıl Yapılır?
WordPress SEO çalışması, sitenin teknik ve alt yapısını güvenli,hızlı ve sade tasarlayarak,içerikleri SEO uyumlu bir şekilde hazırlayarak ve sitenin sosyal medya ve arama motorlarında tanıtımını yaparak yapılır.
Kaliteli Hosting Seçimi
Site hızı, çalışma süresi ve güvenlik gibi sorunlar çıkartmayacak güvenilir bir sağlayıcıdan WordPress hosting seçin.
Site hızının SEO çalışmalarında önemi büyüktür.SEO uyumlu ve hızlı bir site için hosting en önemli yapı taşıdır.
WordPress Sitenizin İndex Ayarlarını Kontrol Edin.
WordPress seo ayarları arasında en önemlisi index kontroludür. WordPress sitenizi arama motorlarından gizlemek için yerleşik bir seçenekle birlikte gelir. Bu seçeneğin amacı, web siteniz halka açık hale gelmeden önce üzerinde çalışmanız için size zaman kazandırmaktır.
Ancak bazen bu seçenek yanlışlıkla işaretlenebilir ve web siteniz arama motorları tarafından kullanılamaz hale gelebilir.
Eğer web siteniz arama sonuçlarında görünmüyorsa , yapmanız gereken ilk şey bu seçeneğin işaretli olmadığından emin olmaktır.
WordPress sitenizin yönetici alanına giriş yapın ve Ayarlar » Okuma sayfasını ziyaret edin.
‘Arama Motoru Görünürlüğü’ bölümüne kadar aşağı kaydırmanız ve ‘Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesini engelle‘ seçeneğinin yanındaki kutunun işaretli olmadığından emin olmanız gerekir.
Değişikliklerinizi kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ butonuna tıklamayı unutmayın.
WordPress’te SEO Dostu URL Yapılarını Kullanma
SEO dostu URL’ler, sayfanın içeriğini açıkça açıklayan kelimeler içerir ve hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından kolayca okunabilir.
SEO dostu URL’lerin bazı örnekleri şunlardır:
greenmedya.net/wordpress-seo-nedir
Bu URL’lerin okunabilir olduğunu ve bir kullanıcının sadece URL metnine bakarak sayfada ne göreceğini tahmin edebileceğini unutmayın.
Peki SEO dostu olmayan bir URL nasıl görünür?
Bu URL’lerin içerikle alakası olmayan sayılar kullandığını ve kullanıcının URL’ye bakarak sayfada ne bulacağını tahmin edemeyeceğini unutmayın.
SEO dostu kalıcı bağlantı yapısı kullanmak, arama sonuçlarında daha iyi konumlara ulaşma şansınızı artırır.
WordPress sitenizin kalıcı bağlantı yapısını nasıl kontrol edip güncelleyebileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.
Ayarlar » Kalıcı Bağlantılar sayfasını ziyaret etmeniz gerekiyor . Gönderi adı seçeneğini seçin ve ardından ayarlarınızı kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklayın.
Bakınız:WordPress Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler
WWW ve WWW olmayan URL’den Birini Kullanın.
Eğer web sitenizi yeni oluşturmaya başladıysanız, sitenizin URL’sinde www (http://www.example.com) mi yoksa www olmayan (http://example.com) mı kullanmak istediğinize karar vermelisiniz.
Arama motorları bunları iki ayrı web sitesi olarak değerlendirir, bu da birini seçip ona bağlı kalmanız gerektiği anlamına gelir.
Tercihinizi Ayarlar » Genel sayfasını ziyaret ederek ayarlayabilirsiniz . Tercih ettiğiniz URL’yi hem ‘WordPress Adresi’ hem de ‘Site Adresi’ alanlarına ekleyin.
Başkaları ne derse desin, SEO açısından bunlardan birini veya diğerini kullanmanın hiçbir avantajı yoktur.
Her ikisi seçeneğide kullanmak ve yönlendirme yapmamak site kopya sorununa yol açacaktır.
WordPress SEO Uyumlu Tema Seçme
WordPress siteniz için kurulum ve tasarım aşamasında SEO uyumlu tema seçimi çok önemlidir.
Sade kod yapısı,kolay yönetilebilir,hızlı ve semantic kodlanmış bir tema seçmek her zaman bir sıfır önde başlamanızı sağlar.
Bakınız:WordPress Tema Yükleme
Bakınız:Kurumsal, Blog ve E-ticaret İçin En İyi Ücretsiz WordPress Temaları!
WordPress SEO Eklentisi Yükleme
WordPress’in en iyi yanlarından biri her şey için bir eklentinin olmasıdır.
Yoast SEO, AISEO ve RANK MATH SEO eklentilerinden birini kurarak ve optimize ederek temel SEO ayarlarını yapmış olursunuz.
Bakınız:WordPRess SEO Eklentileri
XML Site Haritaları Kullanın.
XML Site Haritası, web sitenizdeki her bir sayfayı listeleyen özel olarak biçimlendirilmiş bir dosyadır. Bu, arama motorlarının tüm içeriğinizi bulmasını kolaylaştırır.
XML site haritası eklemek sitenizin arama sıralamasını yükseltmez, ancak arama motorlarının sayfaları daha hızlı bulmasına ve sıralamaya başlamasına yardımcı olur.
http://example.com/sitemap.xml
Bir sonraki adımda XML site haritanızı Google’a nasıl göndereceğinizi göstereceğiz.
Sitenizi Google Search Console’a Ekleyin.
Google Search Console , diğer adıyla Web Yöneticisi Araçları, Google tarafından web sitesi sahiplerine içeriklerinin arama motoru tarafından nasıl görüldüğünü görme olanağı sağlamak ve analiz etmek için sunduğu bir araçtır.
Sayfalarınızın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü anlamanıza yardımcı olacak raporlar ve veriler sağlar. Ayrıca, insanların web sitenizi bulmak için kullandıkları gerçek arama terimlerini, her sayfanın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ve sayfalarınızın ne sıklıkla tıklandığını da görebilirsiniz..
Google Search Console ayrıca web sitenizde bir sorun olduğunda, örneğin arama tarayıcılarının sitenize erişemediğinde, yinelenen içerik bulduğunda veya kısıtlanmış kaynaklar bulduğunda sizi uyarır.
Sitenizi Google Search Console’a ekledikten sonra sol menüden Site Haritası’na tıklayın ve ardından site haritası URL’sinin son kısmını yapıştırın.
Değişikliklerinizi kaydetmek için Gönder butonuna tıklayın.
Google Search Console artık site haritanızı kontrol edecek ve bunu web sitenizin taranmasını iyileştirmek için kullanacak.
Site haritanızı başarıyla eklediğinizde, beklemede olarak görünecektir. Google’ın web sitenizi taraması biraz zaman alır. Birkaç saat sonra, site haritanız hakkında bazı istatistikleri görebileceksiniz. Site haritanızda bulduğu bağlantı sayısını, bunlardan kaçının dizine eklendiğini, resim ve web sayfalarının oranını vb. gösterecektir.
İçgörü toplamak ve web sitenizin SEO gelişimini görmek için Search Console’unuzu en az ayda bir kontrol etmenizi öneririz.
Google Search Console’un yanı sıra, web sitenizi Bing ve Yandex gibi diğer arama motorlarına da göndermenizi öneririz .
Google Analytics kurulumu yaparak sadece Google’dan gelen trafiğinizi degil sitenize gelen tüm trafiği görebilir ve analizler yapabilirsiniz.
Blog Yazılarınızı SEO İçin Optimize Etme
Yeni başlayanlar genellikle bir WordPress SEO eklentisi kurmanın ve etkinleştirmenin yeterli olduğunu düşünme hatasına düşerler . SEO, maksimum sonuç görmek istiyorsanız takip etmeniz gereken devam eden bir süreçtir.
Tüm üst düzey SEO eklentileri her blog yazısına ve sayfaya bir SEO başlığı, meta açıklaması ve odak anahtar kelimesi eklemenize olanak tanır. Ayrıca, kullanıcıların web sitenizi Google’da aradıklarında ne göreceklerinin bir önizlemesini de gösterir.
Blog başlığınızı,site h tag hiyerarşisini,görselleri ve içeriği anlamlı ve kullanıcı odaklı yazarak blog yazılarını SEO uyumlu bir şekilde paylaşın.
Web Siteniz İçin Anahtar Kelime Araştırması Yapmak
Birçok yeni başlayan, insanların hangi konuları aradığını ve bloglarına ve web sitelerine ne eklemeleri gerektiğini anlamak için en iyi tahminlerini kullanır.
Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturucuları ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir araştırma tekniğidir. Kullanıcıların sektörünüzdeki içerik, ürün ve hizmetleri bulmak için arama motorlarına girdiği kelimeleri keşfetmenize yardımcı olur.
SemRush ve Ahrefs araçları ile anahtar kelimeleri tespit ederek ve Google SERP’i analiz ederek doğru bir anahtar kelimede çalışma yaparak üst sıralara çıkabilirsiniz.
WordPress’te Kategorileri ve Etiketleri Doğru Kullanma
WordPress, blog yazılarını kategorilere ve etiketlere ayırmanıza olanak tanır . Bu, içeriğinizi konulara göre yönetmenizi ve kullanıcılarınızın aradıkları içeriği bulmasını kolaylaştırır.
Kategoriler ve etiketler ayrıca arama motorlarının web sitenizin yapısını ve içeriğini anlamasına yardımcı olur.
Yeni başlayanlar genellikle kategorileri ve etiketleri en iyi şekilde nasıl kullanacakları konusunda kafaları karışır. Bunu binlerce okuyucuya açıkladıktan sonra, kategorilere ve etiketlere nasıl yaklaştığımızı burada bulabilirsiniz.
Kategoriler, gönderilerinizin geniş gruplandırılması içindir. Blogunuz bir kitap olsaydı, kategoriler içerik tablosu olurdu.
Örneğin, kişisel bir blogda müzik, yemek, seyahat vb. gibi kategorileriniz olabilir. Kategoriler hiyerarşiktir, dolayısıyla bunlara alt kategoriler ekleyebilirsiniz.
Öte yandan etiketler, tek bir gönderinin içeriklerini tanımlayan daha spesifik anahtar kelimelerdir. Örneğin, yiyecek kategorisi altında dosyalanan bir blog gönderisi salata, kahvaltı, krep vb. gibi etiketlere sahip olabilir. Bunları bir ders kitabındaki dizin bölümleri olarak düşünün.
Kategorileri ve etiketleri doğru şekilde kullanarak kullanıcılarınızın web sitenizde gezinmesini kolaylaştırırsınız. Kullanıcılar için kolay olduğu için arama motorlarının da web sitenizde gezinmesini kolaylaştırır.
Etiket ve kategorileri doğru ve etkili kullanarak trafiğinizi artırabilirsiniz.Yanlış yapılandırıp kullanılan etiket ve kategorileri site tarama bütçenize zarar verecektir.
Dahili Bağlantı Çalışması
Arama motorları web sitenizdeki her sayfaya bir puan (sayfa yetkisi) atar. Bu puanın tarifi gizli tutulur, böylece insanlar sonuçları manipüle edemez. Ancak, otoritenin en yaygın sinyalleri bağlantılardır.
İşte bu yüzden kendi içeriğinize diğer blog yazılarınızdan ve sayfalarınızdan bağlantı vermeniz önemlidir.
Mümkün olduğunda kendi gönderilerinizi birbirine bağlamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Birden fazla yazarınız varsa, en az 3 diğer blog gönderisini birbirine bağlamalarını gerektiren bir yayın öncesi blog gönderisi kontrol listesi oluşturun.
Bu, sayfa görüntülemelerinizi artırmanıza, kullanıcıların sitenizde geçirdiği süreyi artırmanıza ve sonuç olarak bireysel blog yazılarınızın ve sayfalarınızın SEO puanını iyileştirmenize yardımcı olacaktır.
En çok trafik alan içeriklerinizden yeni yayınladığınız içeriğinize link vererek çabuk index almasını ve trafik alarak sıralama da yükselmesini sağlayabilirsiniz.
Schema İşaretlemesi Kullanın
Belirli web sitesi listelerinin Google arama sonuçlarında neden daha fazla öne çıktığını hiç merak ettiniz mi? Belki yanlarında yıldız derecelendirmeleri vardır veya altlarında SSS soruları olan çok daha büyüktürler?
Bu, Google ve diğer arama motorlarında zengin snippet’ler elde etmenize yardımcı olan şema işaretlemesi kullanılarak yapılır . Özel şema, web sitenizin öne çıkmasına yardımcı olur, böylece daha iyi tıklama oranı (TO) elde edebilirsiniz, bu da WordPress sitenizin SEO’da daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.
Basitçe açıklamak gerekirse, şema işaretlemesi, arama motorlarına içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi vermek için WordPress sitenize ekleyebileceğiniz özel bir HTML kodu türüdür.
Örneğin, arama motorlarına belirli bir sayfanın bir blog yazısı, bir tarif, bir SSS, bir haber makalesi veya çevrimiçi mağazanızdaki bir ürün sayfası olduğunu söyleyebilirsiniz. Arama motorları daha sonra bu verileri zengin sonuçları görüntülemek için kullanabilir.
SEO Eklentileri ile veya https://validator.schema.org/ sitesi ile Schema oluşturabilirsiniz.Sayfanıza uygun schema yapısı kullanın ve içeriği yayına almadan test edin.
Scheme Türleri
Schema türleri ve kullanımı için Google schema dökümanlarını okuyabilirsiniz.
- Oylama/İnceleme Schema Markup’ları
- Kuruluş Schema Markup’ları
- Ünlü İnsanlar İçin Markup Schema
- Video Schema Markup’lar
- Etkinlik İçin Schema
- Tarifler İçin Schema Markup
- Yerel İşletme Schema Markup
- Ürün ve Teklif Schema
- Breadcrumbs
- Makale Schema
Dış Bağlantıları Nofollow Olarak Kullanın.
Bir web sitesine bağlantı verdiğinizde, sitenizin SEO puanının bir kısmını o bağlantıya aktarıyorsunuz. Bu SEO puanına “bağlantı suyu” denir.
İyi bir arama sıralaması için, diğer web sitelerinden verdiğinizden daha fazla bağlantı suyu aldığınızdan emin olmanız gerekir.
Harici bağlantılara (sahip olmadığınız web sitelerine bağlantılar) “nofollow” niteliğini eklemek, arama motorlarına bu bağlantıları takip etmeme talimatını verir. Bu, bağlantı suyunu korumanıza yardımcı olur.
Normal bir harici bağlantı HTML’de şu şekilde görünür:
<a href=”http://example.com”>Örnek Web Sitesi</a>
Nofollow niteliğine sahip harici bir bağlantı şu şekilde görünür:
<a href=”http://example.com” rel=”nofollow” > Örnek Web Sitesi</a>
Bir bağlantı eklerken, Bağlantıya “nofollow” ekle seçeneğine tıklamanız yeterlidir.
Sitenizin Hızını Optimize Edin
Web kullanılabilirliği uzmanları, kullanıcıların bir web sitesini ziyaret ettikten sonra birkaç saniye içinde sitede kalıp kalmayacaklarına karar verdiklerini düşünüyor.
Bu, bir web sitesi sahibi olarak içeriğinizi sunmak ve kullanıcılarla etkileşim kurmak için yalnızca birkaç saniyeniz olduğu anlamına gelir. Ziyaretçinizin web sitenizin yüklenmesini beklemesini sağlayarak bu değerli zamanı boşa harcamak istemezsiniz.
Kullanıcı deneyimi çok önemli olduğundan, Google gibi arama motorları sonuçlarında daha hızlı web sitelerine öncelik verir. Başka bir deyişle, daha hızlı web siteleri Google’da daha üst sıralarda yer alır.
Bakınız:WordPress Site Hızlandırma
WordPress’te SEO İçin Görselleri Optimize Etme
Resimler metinden daha ilgi çekicidir ancak yüklenmeleri de daha uzun sürer. Resim boyutları ve kalitesi konusunda dikkatli olmazsanız, web sitenizi yavaşlatabilirler.
Daha hızlı yüklenmek üzere optimize edilmiş görseller kullandığınızdan emin olmanız gerekir.
Görüntülerinizi arama motorları için optimize etmek için kullanabileceğiniz bir diğer numara, açıklayıcı bir başlık ve alt etiketleri kullanmaktır.
Bu etiketler, arama motorlarının görüntünüzün ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Ayrıca, ekran okuyucuları alt metni onlara okuyabildiği için görme engelli kullanıcılara da yardımcı olurlar.
WordPress, bir resim yüklediğinizde başlık ve alt etiketleri kolayca eklemenize olanak tanır.
Resimleri Webp formatında sitenizi yükleyin.Eger halihazırla jpeg veya png resimleriniz varsa Smush veya İmagify resim eklentileri ile webp cevirin.
WordPress Sitenizin Güvenliği
Google her hafta yaklaşık 20.000 web sitesini kötü amaçlı yazılımlar ve yaklaşık 50.000 web sitesini de kimlik avı nedeniyle kara listeye alıyor. Bir site kara listeye alındığında hiçbir arama sonucunda görünmüyor.
Bu, WordPress sitenizin güvenliğinin iyi sıralamalar için çok önemli olduğu anlamına gelir. Siteniz bir hacker tarafından tehlikeye atılırsa SEO’daki tüm sıkı çalışmanızın boşa gitmesini istemezsiniz.
Bakınız:WordPress Güvenlik Önlemleri
SSL/HTTPS Kullanmaya Başlayın
SSL (Güvenli Yuva Katmanı), bir kullanıcının tarayıcısı ile bağlandığı sunucu arasındaki bağlantıyı şifreleyen bir teknolojidir. Bu, WordPress sitenize ek bir güvenlik katmanı ekler.
SSL ile güvence altına alınan web siteleri tarayıcının adres çubuğundaki bir asma kilit işaretiyle belirtilir. Bu, web sitenizi daha güvenilir hale getirir ve WordPress ile bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız ve hassas ödeme bilgilerini işliyorsanız gereklidir.
Tüm üst düzey WordPress barındırma şirketleri Let’s Encrypt ile ücretsiz SSL sertifikası sunar.
Bakınız: SSL Sertifikası Nedir?
Sonuç
WordPress SEO çalışması ile sitenizin trafiğini artırarak dönüşümlerinizi ve gelirinizi artırabilirsiniz.
Temel olarak sitenizin index kontrolu,site haritasının oluşturulması,url yapısının seo dostu yapılması, seo uyumlu blog içerikleri ve sayfaların oluşturulması,sitenin search console bağlantısının kurulması,iç bağlantıların verilmesi,schema yapısının kullanılması,dış bağlantıların nofollow kullanılması ve site hızlı açılmasını sağlayarak WordPRess SEO çalışmalarını genel anlamda yapmış olursunuz.
Rekabetli bir sektörde SEO çalışması yapıyorsanız bu çalışmalar yetmeyecektir.Backlinkler,Sosyal Medya Çalışmaları ve Google Reklam çalışmaları ile SEO çalışmasını desteklemelisiniz.
WordPress SEO uyumlu mu?
WordPress alt yapısı SEO uyumludur.Fakat tasarım ve geliştirme sürecinde site SEO uyumlu tasarlanmalıdır.
WordPress SEO ayarları nedir?
WordPress SEO ayarları arasında sitenin indexe açılması,kalıcı bağlantı ayarları,site uzantısının ayarlanması ve içeriklerin seo uyumlu girilmesi temel seo ayarlarıdır.
WordPress İçin En İyi SEO Eklentisi Hangisidir?
En iyi ücretsiz WordPress SEO eklentisi Rank Math’dır.Ücretsiz sürümünde Yoast SEO ve AISEO eklentisine göre daha çok özellik barındırmaktadır.
SEO için WordPress Kullanılır Mı ?
WordPress devamlı güncelenen ve her şeyi özelliştirilen güvenli bir sistemdir.WordPress’e hakimseniz ve alt yapıyı SEO uyumlu hale getirerek güzel projeler ortaya çıkartabilirsiniz.